dijous, 12 de març del 2015

marmitako de bonítol

ELS BASCOS

Un altre plat basc, un altre plat senzill, un altre plat amb molt protagonisme de l'ingredient principal. Aquestes son les característiques principals de la cuina basca. És pot fer amb bonítol o amb tonyina. Jo aconsello fer-ho amb bonítol, que normalment és un peix més petit i no acumula tants tòxics. El bonítol surt bé de preu i és un peix blau, el que vol dir que és molt saludable. D'altres receptes amb peix blau son: tonyina a la planxasardines al fornsardines escabetxades o verat a la planxa. Per cert ara és la temporada de comprar un bon verat i unes bones sardines. El salmó també es un peix blau aquí teniu receptes amb salmó: salmó saltatcarpaccio de salmósalmó amb pestosalmó amb soja o salmó amb mantega.









INGREDIENTS:

1 bonítol d'un quilo fet a daus grossos

1/2 pebrot vermell

1 pebrost verd

2 patates grosses

1 ceba

1 fulla de llorer

1 gra d'all

1 cullerada de pasta de nyora o una nyora

1 cullerada de pebre vermell dolç



Renteu bé els daus de bonítol i traieu algun tros que veieu massa vermell si voleu.

Si no teniu polpa de nyora poseu primer un pot amb aigua i quan bulli hi poseu la nyora i apagueu el foc. Deixeu-la en remull fins que s'estovi i aleshores obriu-la i passeu-hi un ganivet per la part de dins de la pell per treure'n la polpa.

Tallem els pebrots a tires no gaire estretes. Pelem la ceba i la tallem a llunes amples.

Pelem les patates i les tallem esqueixant-les, com quam fem la sípia estofada.

En una cassola amb un raig d'oli que cobreixi bé el fons hi sofregim els pebrots verd i vermell i la ceba. Hi afegim la fulla de llorer i el gra d'all. Quan veiem que ja s'ha cuit hi afegim la polpa de la nyora i el pebre vermell dolç i de seguida les patates. Ho cobrim gairebé d'aigua, hi posem sal i ho posem al foc fins que trobem les patates ja toves, que les punxem i es trenquen.

Un cop les patates cuites és el moment de posar-hi els daus de bonítol. Els poseu que toquin el suc de la cassola, que els cobreixi gairebé. Els tombeu de l'altre costat i ja podeu apagar el foc, amb la mateixa calor el bonítol ja es cou, ja veureu que tendre us quedarà. Aquesta és la manera que no quedi eixut, si el deixeu al foc i el coeu es quan queda més ressec.


2 comentaris: