diumenge, 1 de novembre del 2015

amanida de verat escabetxat

DEIXAR-SE PORTAR

No hi ha res més bonic que anar a comprar sense cap idea predeterminada i deixar que els ulls se t'en vagin darrera d'algun producte que et crida l'atenció. Sobretot amb la verdura, la fruita i el peix ho hem de fer tan com puguem. Anem al mercat i hi ha un verat que ens crida, és brillant, te els ulls que no estan enfonsats i es veu que encara te nervi, que quan l'agafen a la mà es manté ferm i no cau a banda i banda de la ma. Això vol dir que és ben fresc. Doncs ràpid cap al cistell, després ja veurem com el cuinem. Per això teniu el bloc. Si poseu al buscador "verat" us sortirà com el podeu fer. A mi  l'altre dia al mercat em va passar això. Un verat em va cridar l'atenció i me'l vaig endur sense dubtar-ho. Vaig pensar de preparar-lo en escabetx perquè tenia una bona mida per fer-ho. No era massa gros, ni tampoc massa petit. Un cop escabetxat es pot guardar amb el mateix suc uns quinze dies. Us podreu fer també un bon esmorzar saludable damunt d'una llesca de pa. No costa res fer un escabetx, ja ho veureu. Més receptes amb peix blau: marmitako de bonítolverat a la planxasardines al fornsalmó saltatcarpaccio de salmófritata de patata i salmóamanida tèbia de patates i salmó o salmó amb pesto.







INGREDIENTS:

per fer l'escabetx: podeu mirar la recepta de sardines en escabetx

500 g de verat que tinguin una mida mitjana (un parell)

2 pastanagues

1 ceba

1 tassa gran d'oli

1/2 de vinagre de vi negre

2 cullerades petites de grans de pebre negre

1 taronja

1 gra d'all

2 fulles de llorer

per l'amanida

enciam

1 tomàquet de pebrot (Son els llargs acabats en punta. Son carnosos i dolços, van molt bé per amanir)


Demanarem a la peixeteria que ens treguin quatre lloms llargs de cada verat. Dos filets de cada costat, de manera que ens quedi lliure d'espines. Per això necessiteu la complicitat de la peixetera que és bàsic. És urgent que trobeu la vostra peixetera de capçalera si és que encara no l'heu trobada. No és el mateix portar els filets fets cap a casa que haver-ho de fer tu, no és gens fàcil.

Preparem les verdures. Pelem la ceba i la tallem a llunes. Pelem la pastanaga i la tallem a rodanxes ni primes ni gruixudes.

Posem en una cassola no gaire ample la tassa d'oli. Volem que ens quedi tot cobert si ho posem en una cassola molt ample l'oli no arribarà a cobrir-ho tot.

Afegim a la cassola el llorer, l'all, el pebre negre i la pell de mitja taronja, només de la part taronja. Per treure la pell primeta de la taronja ho podem fer amb un pelador de patates que ens anirà molt bé.

Deixem que l'oli s'escalfi al foc, a foc mitjà. Veurem que l'oli va agafant el gust de tot el que hi hem posat. Quan l'oli estigui calent, ho podem veure perque el que hi hem posat a dins es posarà a ballar, hi posem les verdures. Les deixem fer durant 5 minuts. Hi afegim el vinagre i apugem el foc per tal que s'evapori l'alcohol i en quedi només l'essència. Ho deixem uns 3 minuts així.

Afegim a la cassola els filets de verat i ho deixem un minut, fins que l'oli torna a agafar temperatura i apaguem el foc. La mateixa escalfor acaba de coure els filets i d'aquesta manera ens queden ben melosos i no s'assequen gens.

Ho deixem refredar dins el mateix oli amb tots els ingredients i així es pot guardar a la nevera ben tancat en un recipient hermètic durant 15 dies.

Per fer l'amanida hi posem primer les fulles d'enciam i el tomàquet tallat en rodó pel voltant. Damunt hi posem els filets de verat i una mica de pastanaga i ceba de l'escabetx. Finalment ho amanim amb l'oli de l'escabetx.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada