dissabte, 2 de gener del 2016

broquetes de xai

UN XAI QUE NO XAIEJA

A molta gent no li agrada el xai perquè xaieja, o sigui té molt de gust de xai. Però el gust aquest fort li bé del greix i si tenim en compte això ho podem evitar. Per exemple si feu un guisat de xai heu d'enrossir els talls amb oli i després no fer-lo servir per fer la salsa. Si el llenceu i en poseu de net el gust del greix se'n va. Avui farem unes broquetes de xai amb una part molt poc agraïda com és la part de la cuixa. És també la part més econòmica, però això no vol dir que no en puguem fer un gran plat.  A més també és la part menys greixosa. El secret de les broquetes està en el tall i l'enfilat. Hem de tenir la precaució de tallar-ho tot en daus de la mateixa mida, d'aquesta manera ho posarem a la planxa pels quatre costats i es farà tot per un igual perquè tot tocarà a la planxa. No hi ha d'haver trossos més petits que no arriben a tocar la planxa i a l'inrevès si son massa grans eviten que altres hi puguin tocar. O sigui que ja ho sabeu un regle! És broma, no cal tant però si que us hi esmerceu una mica quan ho talleu, és la clau de l'èxit. Podeu fer broquetes de moltes coses: peix, carn, verdures... És una recepta que potser no és vàlida per fer per molta colla perquè s'ha de fer i de seguida menjar-la, no es pot escalfar. Mireu d'altres broquetes: broquetes de vedella, broquetes de gall dindi o també broquetes de fruita, que aquestes no son a la planxa però un dia ja en farem una versió calenta.






INGREDIENTS:

1 tros de mig quilo de cuixa de xai: demanar que el desossin

1/2 albergínia

canyella

pebre negre

orenga

2 nous

5 ametlles

1 cullerada molt petita de mel

oli i sal


Podem demanar que ens tallin els tacos a la carnisseria. Però jo us aconsello que ho feu a casa tranquil·lament amb un bon ganivet. Així segur que els farem al nostre gust. Jo crec que de 3x 3 cms son els adequats. Es couran de seguida i l'albergínia també.

Un cop tenim els daus tallats els posem a macerar amb sal, pebre, canyella, orenga i oli. L'oli just perquè quedi tot untat i faci que es reparteixin bé les herbes. De canyella no n'hi poseu gaire o dominarà massa, es traidora. Ho barregem tot plegat que es reparteixin bé tots els gustos i ho deixem una estona mentre fem les altres coses.

Pelem l'albergínia i la tallem a daus de la mateixa mida que els daus de carn.

L'albergínia l'amanim amb sal i pebre, orenga i oli. No hi posem canyella. Ho barregem tot bé.

Ara enfilem les broquetes posant un tall de carn i un d'albergínia. Si us fes falta podeu tallar més albergínia.

Posem la planxa a escalfar i quan sigui ben calenta hi posem les broquetes. Penseu a omplir les broquetes només fins la mida que faci la planxa, sinó no es couen, és clar, je,je.

Amb el foc mitjà per donar temps que es cogui tot bé, fem les broquetes d'un costat i les tombem, penseu que les hem de fer per les quatre cares, d'aquesta manera segur que quedaran cuites.

Mentre es van fer les broquetes i les tombem de cada cara, potser uns dos o tres minuts per costat, preparem la salsa per amanir-les al final.

En un bol hi posem les nous i les ametlles esmicolades petites i hi afegim sal, pebre i oli. Hi afegim la cullerada petita de mel i ho barregem bé.

Servim les broquetes de xai amb la salsa per sobre o al costat, com vulgueu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada